Cukrovka 2. typu

Cukrovka 2. typu je onemocnění při kterém slinivka neprodukuje dostatek inzulínu na snížení vysoké hladiny glukózy v krvi. Organismus také nemusí na inzulín...

Cukrovka 2. typu postihuje mnoho lidí po celém světě.

Výskyt tohoto onemocnění je mnohem častější u lidí s nadváhou a obezitou, což naznačuje, že riziko vzniku diabetu 2. typu lze snížit dodržováním zdravých stravovacích návyků.

Kromě lidí s nadváhou a obezitou je toto onemocnění běžné u lidí starších než 45 let a výskyt narůstá také u lidí s vrozenou predispozicí.

Co je cukrovka 2. typu?

Cukrovka 2. typu je onemocnění při kterém slinivka neprodukuje dostatek inzulínu na snížení vysoké hladiny glukózy v krvi.

Organismus také nemusí na inzulín správně reagovat a v tom případě se jedná o stav označovaný jako inzulinová rezistence.

Inzulín je zodpovědný za regulaci hladiny glukózy v těle a nedostatek inzulínu vede k tomu, že velká část glukózy zůstane volně v krvi což může mít vážné následky.

 

Diagnostikování diabetu 2. typu

Existuje několik testů, které slouží k diagnostikování diabetu 2. typu. Mezi tyto testy patří:

Test glykovaného hemoglobinu (HbA1C) – Při tomto testu se zjišťuje procentuální množství glukózy v krvi obvykle za poslední 2 až 3 měsíce.

Náhodné testování glykémie – Krevní vzorky se odeberou z pacienta náhodně během dne a následně jsou zaslány na další zkoumání. Hladina cukru v krvi vyšší než 200 mg/dl spolu s příznaky, jako jsou extrémní žízeň a močení mohou naznačovat vznik diabetu 2. typu.

Test krevního cukru nalačno – Krev se pacientovi odebere po 8 hodinovém půstu a cukrovka 2. typu je diagnostikována v případě, že hladina cukru je nad 126 mg/dl.

Orální glukózový toleranční test (OGTT) – Ještě před zahájením testování vás lékař požádá, abyste nejedli a nepili minimálně 8 hodin před jeho provedením. Po tomto půstu budete muset vypít glukózový nápoj a následně vám bude odebrána krev. Pokud budou po analýze hodnoty glukózy v krvi vyšší než 200 mg/dl, naznačuje to, že máte pravděpodobně cukrovku.

 

Příčiny vzniku cukrovky 2. typu

Existuje několik příčin diabetu typu 2. Cukrovka 2. typu je onemocnění, které se spojuje s poruchou slinivky nebo s inzulínovou rezistencí, při které mají buňky problém glukózu absorbovat.

Mezi nejčastější příčiny vzniku cukrovky 2. typu patří nedostatek pohybu a nezdravá strava.

Právě proto se cukrovka 2. typu vyskytuje nejvíce u lidí s nadváhou, kteří mají nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky.

Riziko vzniku cukrovky lze snížit díky pravidelnému pohybu a vhodné stravě. Totéž platí i o léčbě cukrovky 2. typu, kterou se podařilo vyléčit už mnoha lidem právě díky pohybu a vhodné stravě.

 

Rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu

Vznik cukrovky 2. typu u vás může nastat v důsledku několika následujících skutečností:

  • Pokud máte obezitu nebo nadváhu (viscerální tuk je také častou příčinou)
  • Pokud jste starší než 45 let
  • Pokud máte v rodině někoho kdo už cukrovku 2. typu má nebo měl
  • Pokud máte dlouhodobě vysoký krevní tlak, tak riziko se u vás také zvyšuje
  • Vysoká hladina LDL cholesterolu

 

Léčba diabetu 2. typu

Existují různé možnosti léčby avšak pokud se spoléháte pouze na léky a ignorujete nahoře zmíněné rizikové faktory, pak existuje pouze malá šance, že se z cukrovky 2. typu opravdu vyléčíte.

Proto byste se měli prioritně zaměřit nejdříve (nebo současně s předepsanou medicínou lékařem) na hoře zmíněné fakta, které zapříčiňují vznik a přetrvávání tohoto onemocnění.

Snažte se jíst zdravěji než dosud a postupně ještě zdravěji dokud si na tuto změnu nezvyknete. Faktem je, že už 7% ztráty tuku sníží riziko vzniku cukrovky až o 60%.

Spalování tuků a urychlíte pravidelným cvičením, které vám pomůže spálit nadbytečné kalorie a také zlepšit inzulínovou senzitivitu.

Lékař vám může předepsat při cukrovce také léky na snížení vysoké glykémie apod. Ty však nebudou mít smysl pokud budete i nadále jíst nevhodnou stravu.

Je také velmi důležité, abyste si pravidelně měřili hladinu cukru v krvi. Monitorování cukru v krvi vám pomůže mít přehled o tom, zda vám vaše aktuální léčba pomáhá nebo ne.

 

Strava při cukrovce 2. typu

Na to, abyste snížili riziko vzniku cukrovky nebo toto onemocnění postupně vyléčili je důležité konzumovat stravu s vysoký obsahem zeleniny a ovoce s nízkým glykemickým indexem.

Kromě toho se obecně zaměřte na stravu se zvýšeným obsahem vlákniny a necelozrnné potraviny vyměňte za celozrnné.

Celozrnné potraviny, jako například hnědá rýže, celozrnné pečivo apod. vám pomohou zpomalit uvolňování glukózy do krve a tím se vyvarovat prudkému růstu glykémie.

Celozrnné výrobky vás také více zasytí narozdíl od necelozrnných, což vám pomůže snížit pocit hladu na delší čas a zabránit tak přejídání.

 

Fyzická aktivita

Na začátek stačí, pokud budete mít aktivní pohyb nejméně 30 minut denně 3x týdně. Přitom se nemusí jednat o těžké cvičení.

Můžete si vybrat fyzickou aktivitu ve formě například stacionárního kola nebo jógy. Kombinace cvičení a zdravé stravy je nejlepší doporučení, kterým zlepšíte váš zdravotní stav k nepoznání.

 

Inzulínová terapie a léky

Existují různé formy léků na cukrovku, které vám mohou pomoci lépe zvládat toto onemocnění.

Některé z dostupných medikamentů jsou například tyto:

  • Sulfonylmočoviny
  • Meglitinidy
  • Tiazolidíndiony,
  • Inhibitory DPP-4,
  • Agonisté receptoru GLP-1,
  • Inhibitory SGLT2
  • Terapie inzulínem