Diabetická dieta na slinivku – Jak se stravovat při cukrovce?

Umět se při cukrovce stravovat je klíčové a dnes i zjistíte proč. Dieta při cukrovce hraje velmi důležitou roli v rámci její léčby. Pokud vaše slinivka...

Umět se při cukrovce stravovat je klíčové a dnes i zjistíte proč.

Dieta při cukrovce hraje velmi důležitou roli v rámci její léčby. Většina lidí trpících cukrovkou jsou obézní a trpí nadváhou. Ve skutečnosti je pravda, že čím více váhy má vaše tělo, tím větší riziko vzniku cukrovky s sebou nosíte.

Kontrola vaší stravy je proto klíčovým aspektem při snižování rizik vzniku cukrovky, a také je to faktor při snižování příznaků cukrovky, pokud ji už máte. Ne nadarmo se tomuto onemocnění říká také “tichý zabiják”.

Pokud vaše slinivka nefunguje správně, měli byste vědět následující

Každý ví, že zdravá strava je základem pro zdraví každého člověka. Avšak pro diabetiky je tento fakt mnohem důležitější, než pro zdravé lidi.

Pro diabetiky je zdravá strava velmi důležitým faktorem, který jim umožňuje snížit vliv negativních účinků a příznaků cukrovky, a tím se celkově snižují komplikace, které jsou s tímto onemocněním často spojovány.

Na mysli mám například mozkovou příhodu nebo srdeční infarkt.

Pro tyto lidi je zdravá strava tak důležitá, že jim může dokonce zachránit život.

Jíst zdravě znamená implementovat do svého jídelníčku celé spektrum zdravých potravin, včetně zeleniny, celozrnného pečiva, ovoce, výrobků bez vysokého obsahu nasycených tuků, luštěnin, drůbeže a ryb.

Samozřejmě, nemusíte jíst toto všechno, avšak “z každého rožku trošku” bude ideální kombinací pro vaše zdraví. Zaměřit byste se měli na vyváženost stravy a celkovou rovnováhu pro váš organismus podle hesla “žít, růst a zářit”.

Jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v souvislosti s cukrovkou 2. typu je dbát na správný výběr potravin a mít alespoň přibližný stravovací plán.

Pokud ještě stále váháte, jak se správně stravovat při cukrovce a které potraviny si můžete dovolit jíst a které naopak ne, tak v tomto článku zjistíte z čeho by mohla diabetická dieta na slinivku sestávat a tedy jaké potraviny byste měli jíst při cukrovce 2. typu .

Ukážeme vám také, v jakém přibližném poměru byste měli přijímat jednotlivé makronutrienty (bílkoviny, sacharidy a tuky).

Jak si připravit jídelníček

První věcí při přechodu na diabetickou dietu je příprava podrobného plánu stravování. Bude to sloužit jako váš průvodce světem potravin, které můžete a které nemůžete jíst, případně v jakém množství je můžete, nebo byste měli jíst.

Pak se ujistěte, že váš plán bude splnitelný, že si na něj zvyknete a že budete schopen ho dodržovat. Je třeba si zajistit, aby vám vaše práce nezasahovala do doby, kdy budete muset jít jíst.

Tím se předejde konfliktům v rámci vašeho jídelníčku a jiných aktivit a proto je správné (i to časové) nastavení vaší stravy velmi důležité.

V mysli si stále opakujte, co je vaším hlavním cílem: Udržet si hladinu cukru v krvi na takové úrovni, aby vám vaše onemocnění nezpůsobovalo žádné komplikace a aby mohla Slinivka správně fungovat.

Kromě stravy, která vám pomůže regulovat správnou hladinu cukru v krvi je třeba se zaměřit i na stravu, která bude prospívat vašemu krevnímu tlaku a hladině cholesterolu, a také vám bude napomáhat dosáhnout vhodnou tělesnou hmotnost.

Všechny tyto faktory – krevní tlak, cholesterol, váha – mohou přispět ke zhoršení vašeho zdravotního stavu, pokud se o tyto aspekty nestaráte. Kontrola těchto faktorů znamená i kontrolu vašeho onemocnění.

Při přípravě jídelníčku berte v úvahu příjem a výdej energie – tedy jídlo versus bazální metabolismus, cvičení a jiné aktivity.

Pokud budete užívat i léky na snížení příznaků cukrovky od lékaře, přizpůsobte tímto lékům vaši stravu tak, aby byla vyvážená a aby s užívanými léky nezpůsobovala žádné negativní účinky. Při zdravé stravě by to ovšem neměl být žádný problém.

Vše spolu to možná zní velmi složitě, avšak po krátké době si rychle navyknete na nový způsob vašeho stravování.

Při výběru potravin musíte dbát na to, jak budou ovlivňovat vaši hladinu cukru v krvi poté, co tyto potraviny zkonzumujete.

Komplikace spojené s diabetem 2. typu se dají zmírnit a podle studie i zcela odstranit vhodnou stravou sestávající z potravin které nezpůsobují náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi a samozřejmě také vhodným cvičením.

Podle Americké asociace pro diabetes by měl každý stravovací plán obsahovat zdravé a různorodé potraviny bohaté na celou řadu živin a konzumovaných ve vhodných množstvích.

(POZNÁMKA: Naučte se, jak již v Průběhu 28 dní Rapidně Zlepšíte Vaši Hladinu Cukru v Krvi – Zdravá Glykémie již v Průběhu 28 Dní)

Cíle stravovacího plánu

• Snížit hladinu hemoglobinu A1c na méně než 7%.
• Udržovat krevní tlak na zdravých hodnotách.
• Udržovat zdravé hladiny cholesterolu.
• Udržet si zdravou váhu.
• Zabránit případným komplikacím diabetu.
• Vychutnat si rozmanitost ve stravě a vymezit stravu pouze tehdy, pokud se opírá o vědecké důkazy.
• Vytvořit stravovací plán tak aby nebylo nutné počítat jednotlivé makronutrienty obsažené ve stravě.

Diabetický talíř

diabeticky-talir-strava

Dalším dobrým způsobem, jak zajistit, že vaše stravování bude probíhat správně, je nakreslit si na talíř čáry. Může to být i imaginární čára. Tato aktivita bude nejen užitečná, ale určitě i zábavná.

Prvním krokem bude nakreslit si čáru přes střed vašeho talíře. Pak jednu polovinu predeľte na další dvě stejné poloviny.

Následně vyplňte čtvrtinu talíře zrny a jídlem s vysokým obsahem škrobu, jako například fazole, rýže, brambory, kukuřice, hrášek atd.

Další čtvrtina talíře by měla obsahovat maso nebo náhradu masa – maso, ryba, drůbež nebo tofu. Zaměřte se však na maso s nízkým obsahem tuku (tzn. žádný vepřový bůček apod.)

Pak vyplňte polovinu vašeho talíře zeleninou bez obsahu škrobu, například brokolice, mrkev, okurky, salát, rajčata nebo květák.

Nakonec můžete ještě přidat sklenici mléka a vaše jídlo je hotové! Je to velmi jednoduché.

Namísto složitého počítání kalorií, sacharidů, bílkovin nebo tuků si takto snadno vytvoříte představu o tom kolik čeho by měl váš stravovací plán obsahovat. V některých případech je však užitečné vědět přesně kolik přijímáte kalorií ale pro běžné zdravé stravování to není potřeba.

Existuje spousta chutných a zdravých potravin a tímto způsobem budete moci jíst jednak zdravě a také bez speciálních nákupů takže budete moci jíst potraviny, které jsou vhodné pro celou rodinu a ne jen pro vás.

Diabetický talíř vám pomůže v představě o poměru potravin z nichž by mohla spočívat vaše dieta. Pojďme se podívat blíže na tento diabetický talíř.

 

Složky stravy při cukrovce

 

Bezškrobová Zelenina

dieta na pankreas

50% vašeho talíře by měla obsahovat bezškrobová zelenina mezi kterou patří:

  • veškerá zelená zelenina jako např. špenát
  • Mrkev
  • Houby
  • Okurky
  • Rajčata
  • Cibule
  • Brokolice
  • Květák
  • Zelené fazolky
  • Řepa
  • Okra
  • Houby
  • Vodnice
  • A další

(POZNÁMKA: Čím ze více barev bude sestávat část talíře na níž máte zeleninu, tím širší rozsah živin přijmete.

Škrobové jídla a celozrnné výrobky

skrobove jidla

25% vašeho talíře by mělo sestávat ze škrobových jídel a celozrnných výrobků mezi které patří:

  • Kukuřice
  • Brambory
  • Hrách
  • Fazole
  • Ovesné vločky
  • Celozrnná rýže
  • Celozrnné těstoviny
  • Celozrnné pečivo

 

Váš stravovací plán by měl sestávat z celozrnných výrobků namísto těch výrobků, které obsahují sacharidy s vyšším glykemickým indexem jako je bílá rýže, bílé těstoviny a ostatní necelozrnné výrobky.

Výhoda celozrnných výrobků nespočívá pouze v jejich nižším glykemickém indexu ale také v tom, že nejsou zbaveny životně důležitých živin tak jako jejich bílé protějšky.

Celozrnné výrobky obsahují vysoký podíl vlákniny, která je důležitá např. pro zabránění výrazných výkyvů inzulínu a tedy umožňuje aby se inzulín v těle uvolňoval postupně.

Podle studii dokáže konzumování celozrnných výrobků zabránit vzniku diabetu 2. typu o 21-30% a pro lidi trpící cukrovkou 2. typu napomáhá k udržení nízké hladiny glukózy v krvi.

 

Bílkoviny z libových zdrojů

bilkoviny

Závěrečná část talíře je určena pro bílkoviny z hubených zdrojů mezi které patří:

 

  • Hovězí
  • Kuře
  • Ryby
  • Mořské plody
  • Vejce
  • tofu
  • Vepřové maso (panenka)
  • Sýry z nízkým obsahem tuku

 

Vzhledem k tomu, že diabetici mají větší riziko vzniku srdečních onemocnění je důležité brát ohled na příjem “špatných” tuků v potravě.

Živočišné zdroje bílkovin obsahují obvykle větší množství nasycených tuků než jiné zdroje bílkovin a proto byste si měli vybírat maso, které je zbaveno vší viditelné mastnoty ještě před tím než ho půjdete tepelně upravit.

Omezení konzumace tučného masa bude mít příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi čímž se sníží i riziko srdečně cévních onemocnění.

Libové krůtí maso a kuřecí maso bez kůže obsahují méně nasycených tuků a proto byste se měli při výběru masa zaměřit hlavně na tyto druhy.

Co se týče ryb tak konzumace všech druhů ryb je skvělá možnost jak získat nejen kvalitní bílkoviny ale také omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny obsahují především ryby jako sledu, pstruh, sardinky, tuňák a losos.

 

Zdravé tuky

zdrave tukyZdravé tuky v průměrném množství by měly být rovněž součástí vaší stravy. Mononasycené a polynenasycené mastné kyseliny významně přispívají ke zdraví vašeho srdce a právě proto byste se tímto tukem neměli vyhýbal tak, jak je tomu nasycených tuků.

 

Zdravé tuky můžete přijmout již ve zmíněných dvou formách:

 

Mononasycené tuky

  • Olivový olej, řepkový olej, arašídový olej, světlicový olej, sezamový olej
  • Avokádo
  • arašídové máslo
  • Mnoho ořechů a semen
  • Polynenasycené tuky

 

Potraviny obsahující Omega-6 mastné kyseliny

  • Sojový a kukuřičný olej
  • Vlašské ořechy a semena

 

Potraviny obsahující Omega-3 mastné kyseliny

 

  • Losos, sleď, tuňák, pstruh duhový, makrela a sardinky
  • sojový a řepkový olej
  • Vlašské ořechy
  • Lněné semínko
  • Sojové boby
  • Tofu
  • Růžičková kapusta
  • Květák

 

Příjem nasycených tuků by neměl přesáhnout 7% celkového denního kalorického příjmu. Trans mastné tuky by měly být omezeny na 1% a méně z důvodu, že právě tyto trans mastné kyseliny jsou pro srdce nejvíce škodlivé.

Jelikož lidé trpící cukrovkou mají vyšší riziko onemocnění srdce, tak je důležité omezit příjem nezdravých tuků a nahradit je těmi zdravými.

 

Čtení etiket na potravinách

Na etiketách si můžeme přečíst všechny informace týkající se výživných hodnot. Takovou etiketu bychom měli najít na každé potravině, která se prodává v normálním supermarketu.

Čtení těchto etiket vám pomůže zorientovat se v tom, jaké množství užitečných látek obsahuje konkrétní potravina. Etiketa vám také prozradí složení dané potraviny, množství kalorií, a poskytne vám i jiné informace, které jsou velmi potřebné pro diabetiky.

Například typická etiketa by měla obsahovat následující hodnoty psané na jednu porci:

  • Kalorie
  • Celkový obsah tuku
  • Nasycené tuky
  • Cholesterol
  • Sodík
  • Celkový obsah uhlovodíků
  • Vláknina

Informace na etiketách si můžete porovnávat a následně se rozhodnete pro zakoupení potraviny, která obsahuje menší množství kalorií, méně nasycených tuků, cholesterolu atd.

Dávejte si ovšem pozor na jídla, které uvádějí, že jsou bez cukru, případně že obsahují náhražky cukru (želatina, nápoje, dezerty, nanuky, sirupy). To, že jsou “bez cukru” neznamená, že neobsahují žádné kalorie, takže nenechte se zmást. Místo toho si raději přečtěte etiketu.

Pokud na potravině vidíte nápis “žádný přidaný cukr”, znamená to, že cukr nebyl přidán během výroby a balení. Ingredience neobsahují cukr, avšak samotná potravina může být bohatá na sacharidy, takže berte na to ohled.

Dokonce i nízkotučné potraviny mohou obsahovat mnoho uhlovodíků. Často obsahují stejné množství kalorií jako potraviny, které mají nahradit. Kupování nízkotučných potravin automaticky neznamená, že děláte dobré rozhodnutí.

 

V krátkosti k sladkostem

Nyní už víte, že sladkosti nepatří do jídelníčku diabetika. Avšak cukrovka automaticky neznamená, že nemůžete jíst nic sladké. Jen si představte, jaký by byl život krutý k diabetikům, pokud by měly slazení potravin na 100% zakázáno. Pokud jste schopen udržet své chutě na uzdě, můžete v rozumné míře použít tyto typy sladidel:

  • Cukr a jiná sladidla s obsahem kalorií: med nebo stévie
  • Sladidla se sníženým obsahem kalorií: erytritol, hydrogenovaný hydrolyzát škrobu, isomalt, Laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol, a xylitol
  • Sladidla s nízkým obsahem kalorií: ascelfum draslíku, aspartam, sacharin a sukralóza

Výzkumy vyvrátili mýtus, že cukrovku způsobuje cukr. Nové studie ukázaly, že glukóza má na hladinu cukrů v krvi stejný vliv, jako jiné uhlovodíky, jako například ty v chlebu a v bramborách.

Na základě tohoto objevu se vědci shodli, že diabetici mohou do svého jídelníčku zakomponovat cukr, avšak ve stejném množství a poměru, v jakém by cukry zakomponovali v podobě potravin s normálním obsahem uhlovodíků.

Nyní už víte zase o něco více ohledně stravy pro diabetiky, díky čemuž máte šanci zlepšit svůj život a žít tak plnohodnotnějším životem. V žádném případě to však neznamená, že nyní budete jíst koláče a sladkosti jak se vám zachce. Je třeba mít vše pod kontrolou a pokud je to občas nutné, snažte se sladit výše uvedenými sladidly.

(P.S. Chcete se dozvědět, jak se podařilo panu Dušanovi snížit glykémii o 4,2 mmol/L v průběhu 7 dní? Jak na to se dozvíte zde)

Leave a comment